Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Skierniewice
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Skierniewice
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Skierniewice
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Skierniewice, ul. Kopernika 9a
Dietetyk: mgr Katarzyna Zawadzka (Pruszkowska)
Skierniewice, ul. Kopernika 9a
Dietetyk: mgr Karolina Maciejewska
Skierniewice, ul. Kopernika 9a
Dietetyk: mgr Magdalena Mazgaj
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 537 468 648

tel. 793 630 144

tel. 793 630 144

Zapraszam serdecznie na
konsultację online.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę rozmowy.

tel. 537 468 648

tel. 793 630 144

tel. 793 630 144

mgr Katarzyna Zawadzka (Pruszkowska)
mgr Katarzyna Zawadzka (Pruszkowska)
mgr Karolina Maciejewska
mgr Karolina Maciejewska
mgr Magdalena Mazgaj
mgr Magdalena Mazgaj
Ukryj kalendarz

Moje porady

Kawa

Często zastanawiam się czy lepiej wypić kawę przed czy po posiłku?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To zależy. Delektowanie się kawą na pusty żołądek podrażnia błony śluzowe przewodu pokarmowego i sprzyja chorobie wrzodowej. Efekt ten można w pewnym stopniu złagodzić, dodając do kawy śmietankę lub mleko, które wpływają na alkalizację treści żołądkowej. Wrzodowcom bardziej więc będzie służyć kawa wypita po posiłku, czego z kolei nie powinno polecać się osobom cierpiącym na niedobór żelaza.
Polifenole zawarte w kawie mają bowiem zdolność wiązania żelaza i tym samym utrudniają jego wchłanianie. Spożycie pokarmu wraz z kawą może zmniejszyć przyswajanie żelaza aż o 40%.

Blw

Słyszałam o nowej metodzie karmienia niemowląt o nazwie BLW. Co to za metoda?

Ta metoda polega na pominięciu etapu podawania pokarmów w postaci papki przy użyciu łyżeczki. Dziecko, które jest już zdolne do samodzielnego siedzenia dostaje produkty w postaci stałej w taki sposób, aby mogło samo je chwytać w dłonie i spożywać. Ta metoda cieszy się dużym zainteresowaniem jednak ma swoje zalety i wady. Zaletą tego sposobu żywienia dzieci jest fakt, że dziecko oswaja się z każdym produktem i zaczyna poznawać nowe zapachy i smaki. Natomiast dzieci, które pomijają etap jedzenia z łyżeczki czy picia z kubka nie aktywizują mięśni, które w późniejszym etapie będą potrzebne do nauki mowy.

Rozszerzanie diety dziecka

Moje dziecko ma dopiero 12 tygodni karmię go jeszcze piersią. Kiedy mogę zacząć rozszerzać mu dietę i co powinnam wybrać jako pierwsze ?

Dietę niemowlęcia należy zacząć rozszerzać między 17 a 26 tygodniem życia. Na początku należy wprowadzać warzywa ze względu na to, że nie są one słodkie, tak jak owoce. Na początku można zdecydować się na marchewkę, brokuł, groszek zielony (nie konserwowy) – należy podać w formie ugotowanej, zmiksowanej (w przypadku groszku należy przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek). Można potem zacząć wprowadzać papki owocowe np. z jabłek, bananów, gruszek, malin. Ważne jest aby każdy nowy produkt wprowadzać osobno w ilości 1-2 łyżeczki i obserwować reakcję dziecka, czy nie wystąpiły niepożądane reakcje np. wysypka na ciele, czy bóle brzuszka.
Warto zapoznać się z nowym schematem żywienia niemowląt, który będzie pomocny przy rozszerzaniu diety maluszka.

Witamina D

Witam Jak najlepiej skorzystać ze słonecznych dni, aby dostarczyć sobie witaminę D ?

Najlepszą porą na dostarczenie witaminy D za pomocą syntezy skórnej jest okres wiosenno- letni. Wówczas najlepiej odsłaniać szyję, przedramiona i nogi przez ok. 15 min w ciągu dnia w godzinach między 10 a 15. Warto w tym czasie nie stosować kremów z filtrami, które ograniczają syntezę z skórze. Natomiast w okresie jesienno- zimowym warto sięgać po ryby (łosoś, makrela, śledź), jaja, mleko lub suplementację tą witaminą.

Tłuszcze w diecie

Odchudzam się od 2 tygodni i aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie stosuję produkty light ? Czy to dobre rozwiązanie ?

Można stosować produkty light, ale w ograniczonych ilościach. Prawda, że zawierają one mniejszą ilość tłuszczu, ale producenci musieli zastosować inne dodatki, tak aby produkt light nie odbiegał smakowo od produktu tradycyjnego. Warto czytać etykiety i wybierać takie produkty, które mają jak najmniej dodatków, czyli najkrótszy skład. Podczas odchudzania, nie należy wyeliminować spożycia tłuszczu do zera, ponieważ jest on niezbędny dla naszego organizmu m.in. jest prekursorem hormonów sterydowych. Bardziej należy skupić się na jego jakości. Tłuszcz jest także nośnikiem witamin A, D, E oraz K. Również dodatek oleju do warzyw spowoduje, że te witaminy staną się dostępne dla naszego organizmu, dlatego zamiast majonezu do sałatek warto stosować oleje. Dobrym źródłem tłuszczy są także orzechy oraz tłuste ryby takie jak łosoś czy śledź. Te produkty dostarczają nam kwasów jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a także tych z rodziny omega 3, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Płodność

Witam. Od pół roku z mężem staramy się o dziecko, jednak bezskutecznie. Czy może przyczyna tkwić w tym co jem ?

Przyczyn tego typu sytuacji jest bardzo dużo. Ze strony żywieniowej może być m.in. nadmierna lub zbyt niska masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, ilość oraz proporcje w diecie białek, tłuszczów oraz węglowodanów oraz podaż takich składników jak witaminy z grupy B, żelaza czy cynku. Warto zadbać o prawidłowy sposób żywienia włączając do diety pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze, nabiał, warzywa strączkowe, białe mięso, orzechy, oleje na surowo. Negatywnie na płodność wpływa także stres. Warto zgłosić się z tym do ginekologa, ponieważ problem może mieć inne podłoże.

Dieta eliminacyjna w ciąży

Czy mogę stosować dietę eliminacyjną w czasie ciąży, aby uchronić moje dziecko w przyszłości od alergii?

Stosowanie zapobiegawczo diety eliminacyjnej w ciąży nie daje gwarancji uniknięcia alergii u dziecka. Żadne z badań naukowych nie dowodzą, że stosowanie diety eliminacyjnej profilaktycznie pozwoli uchronić nowo narodzone dziecko przed wystąpieniem alergii. Szanse na występowanie alergii u dziecka wzrastają, wtedy gdy jest ono genetycznie obciążone alergią przez rodziców. Szanse na wystąpienie alergii wzrastają dwukrotnie, gdy oboje rodziców ma alergię na ten sam alergen.

Celiakia

Właśnie dowiedziałam się, że mam celiakię. Jaką dietę powinnam stosować?

Jedyną skuteczną metodą leczenia choroby trzewnej (celiakii) jest stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Gluten jest białkiem, które znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu.
Dieta bezglutenowa, tak jak każda inna dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta i jego (ewentualnych) innych schorzeń lub stanów fizjologicznych. Nacisk powinien być położony na wartość odżywczą produktów zawartych w diecie bezglutenowej. Dieta powinna być urozmaicona, z prawidłowo dobranymi surowcami i produktami oraz skomponowana w taki sposób, żeby zapobiegała niedoborom witaminowo-mineralnym. Powinna być dietą łatwo strawną. Pacjenci chorzy na celiakię powinni w swoim jadłospisie uwzględnić: zboża i pseudozboża naturalnie bezglutenowe oraz produkty z nich otrzymywane, warzywa (w tym strączkowe), owoce, przetwory mleczne (jeśli nie wystąpiła nietolerancja laktozy), mięso, jaja, ryby oraz wysokiej jakości tłuszcze roślinne, a także produkty, które są oznaczone jako bezglutenowe .
Za produkty bezglutenowe uznaje się wyroby otrzymywanie z surowców naturalnie bezglutenowych (np. ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo, gryki, soi, soczewicy, fasoli, tapioki, amarantusa, quinoli, teff, taro, batata, ziemniaka, manioku, sago, sezamu, kasztana jadalnego, tapimanbura, ararutu) lub ze skrobi pszennej zawierającej mniej niż 1 mg glutenu w 100 g produktu. Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone widocznym i czytelnym znakiem przekreślonego kłosa i napisem „produkt bezglutenowy”.
Do szczególnie wartościowych produktów, które są naturalnie bezglutenowe należą: amarantus, kasza jaglana, kasza gryczana oraz ziarno quinoa. Dostarczają one znacznych ilości białka, witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak cynk, żelazo oraz magnez.
Badania wykazały, że awenina zawarta w owsie nie jest toksyczna dla pacjentów z celiakią. Należy jednak zwrócić uwagę na problem jakości prowadzonych w Polsce upraw i obróbki owsa – dotyczący zanieczyszczenia pól oraz zakładów przetwórczych zbożami zawierającymi gluten.

Czy pomijać posiłek?

Witam, od niedawna jestem na diecie od dietetyka. Zdarzyło mi się kilka razy, że w porze podwieczorku nie chciało mi się jeść, więc pominęłam ten posiłek. Czy mogę tak robić?

Nie zależy pomijać posiłków podczas diety. Należy spożyć dany posiłek, nawet w niewielkiej ilości. Pomijanie posiłków może skutkować przybieraniu na wadze (szczególnie jeśli pomijanie będzie śniadanie), na skutek zmniejszenia metabolizmu i wprowadzenie organizmu w tryb oszczędzania energii. Warto także wrócić uwagę na skład posiłku, po którym nie chce się jeść. Być może jest za duży objętościowo, warto tę kwestię skonsultować z dietetykiem prowadzącym.

Głodówki

Czy warto stosować głodówkę w celu schudnięcia?

Podczas stosowania głodówki można uzyskać znaczy ubytek masy ciała, jednak jest on spowodowany nie tylko ubytkiem tłuszczowej masy ciała, lecz również ubytkiem beztłuszczowej masy ciała oraz wody. Przez pierwsze godziny postu organizm pobiera energię z glikogenu zgromadzonego w mięśniach (jedynie na potrzeby pracy mięśni) i wątrobie (na potrzeby całego organizmu). Glikogen jest związany z cząsteczkami wody, dlatego gdy dochodzi do jego rozpadu, woda zostaje uwolniona i wydalona z organizmu. W sytuacji kiedy do organizmu nie jest dostarczana glukoza z zewnątrz, jej poziom we krwi spada. Dla mózgu glukoza jest jedynym źródłem energii. Kiedy dochodzi do jej niskiego stężenia we krwi, mózg przestaje odpowiednio funkcjonować. Pacjent odczuwa niepewność, zawroty głowy, utrudnioną koncentrację. Po wyczerpaniu zapasów glikogenu organizm zaczyna rozkładać własne białka i tłuszcz, i przekształca je w glukozę, która staje się źródłem energii. W wyniku rozpadu tłuszczów powstają związki ketonowe, których zwiększone stężenie powoduje brak apetytu. Podczas rozpadu białek mięśni (zjawisko to samo w sobie jest już niekorzystne) uwalniane są większe niż w stanie fizjologicznym ilości mocznika, który musi zostać usunięty przez nerki. Głodówka powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu nerek, serca, wątroby i jelit. Stosując dietę głodówkową należy liczyć się zagrożeniem wystąpienia zaburzeń wodno-elektrolitowych. Niedobór magnezu, potasu i sodu są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. Niedobór magnezu może wywołać zaburzenia krążenia, zaburzenia pracy serca, nadpobudliwość, drgawki, zaburzenia w zachowaniu się. Niedobór potasu powoduje osłabienie utleniania komórkowego, pogorszenia pobudliwości nerwowo-mięśniowej, kurczliwości mięśni, uszkodzenia i osłabienia mięśnia sercowego, arytmii i zatrzymania czynności serca. Przyczynia się do gromadzenia się kwasu mlekowego i pirogronowego w tkankach i zakwaszenia organizmu. Niedobór sodu prowadzi do szybkiego odwodnienia. W czasie głodówki organizm nie otrzymuje odpowiednich ilości energii, prowadzi to do ograniczenia przez organizm ilości wydatkowanej energii. W konsekwencji dochodzi do obniżenia przemiany materii, która po zakończeniu kuracji nie ulegnie raptownemu podwyższeniu. Jeśli pacjent zacznie odżywiać się tak jak przed głodówką szybko może dojść do powrotu masy ciała sprzed kuracji lub nawet osiągnięcia wyższej masy ciała (tzw. efekt jojo). Głodówka jest szczególnie niebezpieczną metodą odchudzania, ponieważ w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zgonu .

Strączkowe

Moje dzieci (10 i 14 lat) nie chcą jeść warzyw strączkowych, ponieważ im nie smakują. Wiem, że są one bardzo zdrowe i chciałabym, żeby zaczęły je spożywać. Jak mogę ich to tego przekonać ?

Warzywa strączkowe są dobrym źródłem białka, błonnika, cynku oraz żelaza. Warto je raz na jakiś czas umieścić w swoim jadłospisie. Jeśli Pani dzieci nie lubią warzyw strączkowych to proponowałabym je „przemycić” w potrawach. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie z warzyw strączkowych past kanapkowych np. pastę z ciecierzycy, sezamu, oleju, czosnku (humus), czy pastę z zielonego groszku. Warzywa strączkowe mogą stanowić dodatek do różnego rodzaju sałatek. Można także dodawać je do zup (np. czerwoną soczewicę do zupy jarzynowej). Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także umieszczenie strączkowych w pierogach (np. z mięsem, zieloną soczewicą oraz koperkiem). W takich daniach warzywa strączkowe nie są wyczuwalne i nie powinny stanowić problemu dla dzieci.

Energetyki

Często piję napoje energetyczne ponieważ w składzie mają m.in. kofeinę. Czy energetyki mogą być dobrym źródłem kofeiny?

Napoje energetyczne pobudzają koncentrację, likwidują uczucie zmęczenia dodają energii. Jednak jest to chwilowa reakcja organizmu na „energetyk” ponieważ zawiera on głównie cukier w nadmiernych ilościach, który może szybko być zamieniony w energię. Wśród takich napojów są te, zawierające minimalne ilości kofeiny, wówczas rolę energetyczną pełni głównie cukier. Są też i te, które zawierają bardzo duże ilości kofeiny, która może być szkodliwa dla organizmu w dawce powyżej 600mg/ dobę zwłaszcza, gdy spożywamy dodatkowo herbatę, coca- colę, czekoladę, które też są jej źródłem. Tak duża dawka kofeiny może powodować bóle głowy, zawroty głowy i rozkojarzenie, kołatanie serca. Dlatego polecałabym picie kawy parzonej lub Espresso, w których możemy kontrolować ilość spożytego cukru, jednocześnie wykorzystując działanie kofeiny.

Czy zupy tuczą?

Często spotykam się z twierdzeniem, że zupy tuczą? Jak to z tym jest? Czy to prawda, czy może kolejny mit?

Wszystko zależy od tego jakie zupy mamy na myśli. Jeśli chodzi o tłuste buliony, zupy zaprawiane zasmażką, śmietaną lub mąką to rzeczywiście mają one dużo kalorii i przez to mogą przyczyniać się do zwiększania masy ciała. Takich zup lepiej unikać. Jednak jeśli chodzi o zupy gotowane na chudym mięsie, lub wywarze z warzyw, bez dodatku zasmażek, śmietan, itp. to takich zup absolutnie nie musimy się obawiać myśląc o naszej sylwetce i z czystym sumieniem możemy je spożywać.

Nawodnienie w ciąży

Chciałabym zapytać czy kobiety w ciąży potrzebują spożywać więcej płynów niż przed ciążą?

Dorosły człowiek powinien wypijać ok. 1,5- 2l wody. W czasie ciąży zwiększa się objętość krwi krążącej, masa narządów kobiety, tworzy się płyn owodniowy. Dlatego zapotrzebowanie na wodę dla kobiet w ciąży wzrasta już od pierwszego miesiąca ciąży i wynosi ok. 2- 2,5l na dobę. Ważne jest, aby kobiety w ciąży swoje zapotrzebowanie spełniały głównie przez wodę. Pozostałą część zapotrzebowania można uzupełnić popijając w ciągu dnia herbatę, kawę zbożową lub soki naturalne ze świeżo wyciskanych owoców lub warzyw.

Dieta 1200 kcal

Mam 19 lat, 175 cm wzrostu oraz ważę 88 kg. Czy mogę stosować dietę 1200 kcal aby zgubić kilogramy ?

Dieta 1200 kcal jest dietą restrykcyjną. Podczas stosowania takiej diety trudno jest samemu pokryć zapotrzebowanie na niezbędne składki pokarmowe, co może skutkować pojawieniem się w przyszłości problemów zdrowotnych. Nieumiejętne stosowanie takiej diety może powodować obniżenie metabolizmu oraz problemy zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest stosowanie takiej diety jest jeśli już pojawiły się u Ciebie jakieś problemy ze zdrowiem. Radziłabym skontaktować się z dietetykiem, jeśli chcesz zredukować masę ciała. Pomoże Ci on dobrać odpowiednią kaloryczność diety, pory posiłków oraz ich skład. Może okazać się, że spadek masy ciała będzie widoczny przy wyższej kaloryczności. Warto udać się na konsultacje ze specjalistą.

Ile powinna przytyć kobieta w ciąży?

Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Boję się, że za dużo przytyję. Ile powinnam przytyć?

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi, jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety. Na przyrost wagi składa się między innymi masa płodu, łożyska, płynu owodniowego, macicy, gruczołów mlecznych, krwi, płynów zewnątrz i wewnątrzkomórkowych, a także tkanki tłuszczowej. Łączny przyrost wagi może się wahać od kilku do kilkunastu kilogramów i w zależności od etapu ciąży może przebiegać z różnym natężęniem. W pierwszym trymestrze nie powinien przekraczać 2 kg, jednak jeśli przyszła mama cierpi na nudności, w tym okresie może nawet nieznacznie zmniejszyć masę ciała. W kolejnych trymestrach przyrost wagi jest szybszy. Najbardziej dynamicznie przebiega w III trymestrze ciąży. To ile dana kobieta powinna przytyć w trakcie całej ciąży, zależy od tego, czy wcześniej jej waga była prawidłowa.
Jeśli przed zajściem w ciąże kobieta borykała się z niedowagą (wskaźnik BMI<18,5), jej masa ciała powinna wzrosnąć maksymalnie o 18 kg. W przypadku, gdy wskaźnik BMI był w normie (20-24,9), przyrost wagi powinien wynieść 11-15 kg. Najmniej powinny przytyć kobiety, które przed zajściem w ciąże borykały się z nadwagą lub otyłością. W przypadku, gdy wskaźnik masy ciała wahał się na poziomie 25-30, przyrost wagi nie powinien przekroczyć 11 kg, w przypadku wskaźnika BMI powyżej 30 nie więcej niż 7 kg.

Słodkie śniadanie

Witam Czasem mam ochotę na słodkie śniadanie, wtedy jem najczęściej bułkę słodką. Czym mogłabym ją zastąpić?

Na zdrowe śniadanie można zrobić owsiankę na mleku z owocami świeżymi lub suszonymi. Można dodać do niej także orzechy. Jeżeli na śniadanie wolimy kanapki lub jest to II śniadanie, które spożywamy poza domem to można zrobić kanapki z chleba pełnoziarnistego z chudym twarogiem i dżemem lub jogurt ze świeżymi owocami lub suszonymi z dodatkiem płatków owsianych, otrębów. Jeżeli koniecznie musimy posłodzić taki jogurt to warto to zrobić miodem, syropem z agawy lub klonowym. Jeżeli jednak mamy chwilę czasu w domu można zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze świeżymi owocami lub musem zrobionym właśnie z tych owoców.

Diety wysokobiałkowe

Dlaczego stosując diety wysokobiałkowe tak szybko następuje spadek wagi? Czy to dobry sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów? Czy trzeba się czegoś obawiać stosując taką dietę?

Początkowy duży spadek masy ciała wiąże się z utratą wody z organizmu. Woda związana z glikogenem zostaje uwolniona i wydalona z organizmu, na skutek zużywania go przez organizm. Białka stają się źródłem energii tylko w sytuacjach awaryjnych, gdy brakuje węglowodanów oraz tłuszczów dostarczanych z pożywieniem. Białka są ciężkostrawne. Spożywanie ich w dużych ilościach powoduje ich zaleganie w przewodzie pokarmowym, nasila procesy gnilne i prowadzi do ciężkich zaparć. Zaparcia mogą wystąpić w okresach kiedy jedynymi spożywanymi produktami są produkty białkowe i w diecie występuje całkowity brak błonnika. Dieta proteinowa obciąża nerki, które muszą usuwać większą ilość ubocznych produktów przemiany materii. Dieta zwiększa utratę wapnia z kości, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy. Na skutek wysokiego spożycia białka występuje nadmiar aminokwasu metioniny, który ulega przemianie do homocysteiny. Z kolei wysokie stężenie homocysteiny wiąże się z większym zagrożeniem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu, oraz z częstszym występowaniem tzw. poważnych epizodów sercowych. Diety wysokobiałkowe mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów. Skutkiem ograniczenia wielu grup produktów mogą być niedobory pokarmowe, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Woda u 3latka

Witam serdecznie. Moje dziecko 3 letnie nie lubi pić zwykłej wody, ale za to z chęcią pije wody smakowe. Czy mogę mu je podawać?

Wody smakowe dostępne na rynku pomimo tego, że w z nazwy są wodą, zawierają w składzie cukier oraz aromaty, które nadają jej smak. Zachęcałabym do przekonania dziecka do picia zwykłej wody. Najlepiej wybrać te źródlane oraz mineralne niskozmineralizowane.
Można samemu zrobić wodę smakową, poprzez wyciśniecie do wody soku np. z cytryny, pomarańczy czy kiwi. Nie należy ich dosładzać. Można również kupić dziecku sok przeznaczony dla maluchów i dodać łyżeczkę lub dwie do kubka z wodą, tak aby nadać delikatny smak. Systematycznie zmniejszać ilość dodatków, aż dziecko przyzwyczai się do smaku zwykłej wody.

Podwyższony cholesterol

Mam 54 lata, 178 cm i 102 kg. Ostatnie wyniki badań pokazały, że mam za wysoki poziom cholesterolu . Lekarz przepisał mi leki, jednak znajomi doradzają, żeby najpierw spróbować zmienić dietę. Czy to dobry pomysł ?

Jest to dobry pomysł. Jednak należy decyzję skonsultować z lekarzem prowadzącym, aby był Pan pod kontrolą specjalisty. Kluczem do redukcji poziomu cholesterolu jest redukcja masy ciała oraz włączenie dodatkowej aktywności fizycznej (np. spacery). Należy też zrezygnować z tłustych wędlin i kiełbas, wybierać chude produkty mleczne, ograniczyć spożycia jaj do 1-2 tygodniowo. Warto też do diety wprowadzić płatki owsiane oraz otręby pszenne i owsiane, które wiążą cholesterol w jelitach. Można też do dziennego jadłospisu włączyć sterole i stanole, które zawarte są w niektórych margarynach, orzechach, olejach.

Owoce w diecie odchudzającej

Chcę schudną. Czy powinnam jeść owoce? Czy lepiej wyeliminować je zupełnie z diety?

Owoce zaliczane się do produktów niskokalorycznych. Obfitują także w wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jednak w przypadku osób z nadwagą ich nadmierna konsumpcja w diecie może niekiedy przysporzyć wiele kłopotów.
Większość owoców zawiera duże ilości fruktozy – cukry, który w sposób ułatwiony wnika do komórek tłuszczowych, potęgując ich rozrost. Fruktoza wzmaga także przenoszenie kwasów tłuszczowych do wątroby, sprzyjając tym samym wytwarzaniu miażdżycorodnych lipoprotein VLDV oraz cholesterolu.
Na szczęści w przypadku świeżych owoców stężenie fruktozy oraz innych monocukrów jest niewielkie, dlatego nie ma konieczności drastycznego eliminowania ich w diecie. Ponadto zawarty w wielu owocach błonnik pokarmowy znacznie spowalnia wchłanianie cukrów do krwiobiegu, co wpływa korzystnie na gospodarkę insulinową.
Włókien pokarmowych pozbawione są jednak przetwory owocowe, szczególnie soki (dodatkowo często dosładzane), dlatego delektowanie się lub zaspakajanie nimi pragnienia może okazać się znaczącym krokiem uniemożliwiającym zgubienie wagi.
W spożywaniu świeżych owoców należy zachować umiar i rozwagę, pomimo że posiadają wile walorów odżywczych. Owoce u osób z nadwagą nie powinny stanowić podstawy diety czy zamiennika posiłków, lecz jedynie formę witaminowej przystawki do śniadania, obiadu lub kolacji.

Suplementacja w ciąży

Jestem w 9 tygodniu ciąży i rozważam stosowanie dodatkowych witamin dla kobiet w ciąży. Na co powinnam zwrócić uwagę przy wyborze suplementów?

Kobiety w ciąży często decydują się na przyjmowanie kompleksu witamin i minerałów przeznaczonych specjalnie dla kobiet w ciąży. Taka decyzja powinna być poprzedzona rozmową z lekarzem. Jeśli lekarz zdecyduje że nie ma przeciwwskazań do stosowania to można skupić się na wyborze odpowiedniego preparatu. Niestety w wielu tego typu zestawach witamin często jest przekraczane dzienne zapotrzebowanie na dany składnik bez uwzględnienia spożycia tego składnika wraz z pożywieniem. Dlatego warto skupić się na pojedynczych witaminach i minerałach. Jeżeli Pani wyniki badań nie są niepokojące i nie odczuwa Pani żadnych dolegliwości to na obecnym etapie ciąży niezbędny jest na pewno kwas foliowy.

Zielona herbata

Jak odpowiednio przyrządzać zieloną herbatę, aby najlepiej wykorzystać jej właściwości i nie pozbawić jej smaku?

Herbatę zieloną powinno się zalewać gorącą wodą o temperaturze 60-80°C. Parzyć należy przez około 3 minuty, aby napar nie stał się gorzki. Warto też zwrócić uwagę na to, aby po usunięciu liści z naparu nie wyciskać z nich wody ponieważ spowoduje to przejście goryczy do naparu. Te same liście można parzyć trzykrotnie, najwartościowszy jest drugi napar. Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco ponieważ zawiera dużo teiny, natomiast z drugiego i kolejnego działa rozluźniająco i uspokajająco. Najbardziej wartościowa jest herbata zakupiona w postaci liści, wówczas mamy pewność, że jest ona prawdziwą herbatą, natomiast herbata zakupiona w postaci torebek zawiera zwykle odpadki po liściach herbaty.

Ćwiczenia i dieta a waga stoi w miejscu

Jestem studentką, mam 22 lata, 169 cm wzrostu oraz 67 kg. Od 3 tygodni regularnie ćwiczę : 3 razy na siłowni po 1 h i potem zazwyczaj robię aeroby około 15-20 min. Moja dieta jest wg mnie okej, ograniczyłam jedzenie, nie jem słodyczy, żywię się regularnie. Co może być przyczyną tego, że moja waga nie spada, tylko utrzymuje się ?

Takie zachowanie organizmu może mieć różnorakie podłoże. Pierwszą najważniejszą przyczyną, na którą powinnaś zwrócić uwagę jest odpowiednia dieta, źródła pokarmów oraz proporcje białek, tłuszczów, węglowodanów a także kaloryczność . Zbyt niski dowóz energii, może skutkować tym, że organizm zamiast spalić kalorie zacznie je magazynować, a co gorsza może dość do utraty masy mięśniowej. Nadmiar kalorii w diecie może przyczynić się do zwiększania masy ciała, nie tylko z powodu gromadzenia tłuszczu, ale także z powodu zwiększania się masy mięśniowej. Przyczyny braku redukcji masy ciała mogą mieć także swoje podłoże w działaniu hormonów, czy chorobach, na które możesz chorować. Warto w tym przypadku udać się do specjalisty, ponieważ on odpowiednio może dobrać Ci kaloryczność diety, źródła poszczególnych składników, tak aby były one wartościowe dla organizmu. Polecam także śledzić skład ciała, ponieważ mogą zachodzić zmiany w proporcji mięśni i tłuszczu w organizmie z utrzymaniem stałej masy ciała .

Ile kalorii powinnam spożywać, żeby schudnąć?

Według moich obliczeń moja podstawowa przemiana materii wynosi 1439 kcal, natomiast całkowita przemiana materii to 1989kcal. Ile zatem powinnam jeść, żeby schudnąć?

Nie powinna Pani obniżać kaloryczności swojej diety poniżej podstawowej przemiany materii. Zatem, żeby zdrowo schudnąć, kaloryczność Pani diety powinna wynosić około 1500 kcal. Poza kalorycznością diety równie ważna jest jej jakość. Istotne są także proporcje składników (białka, węglowodany, tłuszcze) w diecie. Powinny one wyglądać następująco: białko 20-25%, węglowodany 50-55% oraz tłuszcze 25%.

Czym zastąpić słodycze

Witam serdecznie Jestem w ciąży i moją słabością są słodycze a chciałabym ograniczyć ich spożywanie. Czym mogłabym je ewentualnie zastąpić?

Słodycze to źródło „pustych” kalorii i kwasów tłuszczowych trans, które mogą doprowadzić do nadciśnienia ciążowego i stanu przedrzucawkowego. Poza tym ograniczają chęć spożycia pełnowartościowego posiłku i pozbawiają spożycia cennych składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju ciąży. Spożywanie dużych ilości słodyczy może prowadzić do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub problemów z nadwagą, co również może skutkować komplikacjami okołoporodowymi. Stwarza to także większe prawdopodobieństwo wystąpienia makrosomii u płodu, czyli nadmiernej jego masy ciała. Słodycze można zastąpić świeżymi owocami, sałatkami owocowymi, pieczonymi przez siebie ciasteczkami owsianymi, galaretką, owocami suszonymi, gorzką czekoladą. Należy także zwrócić uwagę na napoje słodzone, które zawierają duże ilości cukru i substancji słodzących.

Gotowanie mięsa

Jak gotować mięso? Wkładać do zimnej wody czy lepiej od razu do wrzątku?

Jeżeli chcemy zachować wysoką wartość odżywczą mięsa, produkt najlepiej w całości wrzucać do gotującej wody. W ciągu kilku sekund rozpocznie się proces ścinania białek powierzchniowych, co uchroni przed ucieczką składników pokarmowych.
Jednak jeśli celem naszych starań ma być odżywczy bulion lub zupa, wówczas mięso należy wkładać do zimnej wody i gotować cały czas na małym ogniu. Zawarte w nim składniki przechodzą do wywaru, który staje się niezwykle cenny. W trakcie tego zabiegu w garnku mogą pojawiać się tzw. szumowiny, których nie należy wylewać, gdyż jest to nic innego jak ścięte, pełnowartościowe białko. Ponieważ taki sposób gotowania powoduje utratę wielu substancji odżywczych i wyciągowych, siłą rzeczy zawarte w wywarze mięso staje się bardziej jałowe i mniej smaczne. Tę niedoskonałość możemy jednak zniwelować, podając mięso z ostrymi przyprawami lub przyrządzając z niego farsz.

Niejadek

Moja córka ma 3 latka i od jakiegoś czasu zauważyłam u niej brak apetytu. Jest zdrowym dzieckiem. Co mogę zrobić by chętniej sięgała po jedzenie?

Dzieci między 1-5 rokiem życia często odczuwają niechęć do jedzenia jednak jest to zjawiskiem naturalnym i przejściowym. Zdarza się tak, że niektóre dzieci w ten sposób chcą zwrócić na siebie uwagę. Również wszelkie próby nakłaniania dziecka do zjedzenia mogą przynieść efekt odwrotny. Czasem zanim dziecko przekona się do danego produktu musi spróbować go kilka lub nawet kilkanaście razy. Warto zaobserwować też czy dziecko nie spożywa słodyczy lub słodkich napojów między posiłkami, ponieważ może to ograniczyć chęć spożycia pełnowartościowego posiłku. Nie bez znaczenia jest także atmosfera przy spożywaniu posiłków. Istotne jest, aby unikać kłótni i negatywnych emocji oraz samotnego spożywania posiłków przez dziecko. Warto także zachęcić córkę do wspólnego przygotowania posiłku.

Niejadek nabiału

Moje dziecko nie lubi produktów mlecznych. Spożywa tylko jogurty owocowe. Jak go przekonać do spożywania mleka i innych produktów ?

Produkty mleczne można bardzo łatwo „przemycić” w diecie dziecka. Zamiast kupować jogurty owocowe, warto przyrządzić je samemu: jogurt naturalny + owoce i zmiksować. Chcąc zwiększyć spożycie produktów mlecznych, do takiego jogurtu, można dodać kilka plastrów sera twarogowego i zmiksować całość. Warto też zachęcić dziecka do spożywania koktajli owocowych - wyglądają jak rzadki jogurt i można je wypić. Ewentualnie można zagęścić przez dodatek sera twarogowego. Takie koktajle można przyrządzać na mleku, kefirze, maślance, jogurcie i dodawać do nich nie tylko owoce, ale także warzywa, nawet te nielubiane m.in. szpinak. Nie dość, że takie koktajle/jogurty są bardzo smaczne to jeszcze są bombą składników odżywczych.

Kolka niemowlęca

Czy powinnam zmienić dietę u mojej dwumiesięcznej córki karmionej sztucznie, u której stwierdzono kolkę niemowlęcą?

Kolka jelitowa to zaburzenie czynnościowe w obrębie przewodu pokarmowego niemowląt. Leczenie kolki jelitowej opiera się na prawdopodobnej przyczynie jej wystąpienia. Może to być np. nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego, niewłaściwa pozycja podczas karmienia. Jeżeli przyczyną może być nietolerancja laktozy wówczas podaje się mieszanki bezlaktozowe. Natomiast w przypadku alergii na białko mleka krowiego, podaje się mieszanki o wysokim stopniu hydrolizy, które są wydawane w aptekach na podstawie zlecenia przez lekarza pediatrę. Polecane są też herbatki koperkowe ułatwiające trawienie. Warto pamiętać też o prawidłowym ułożeniu dziecka w czasie karmienia. Karmienie niemowlęcia w pozycji leżącej jest uważane jako błąd. W momencie karmienia dziecko powinno być w pozycji siedzącej.

Kwas foliowy a ciąża

Mam pytanie odnośnie suplementacji kwasem foliowym. Czytałam w gazecie, że należy brać kwas foliowy przed ciążą. Nie jestem zwolennikiem suplementów a z mężem chcemy starać się o dziecko. Czy muszę włączyć suplementację ?

WHO zaleca suplementację kwasem foliowym u kobiet starających się o dziecko, na pół roku przed planowaną ciążą. Ma to na celu prewencję wad cewy nerwowej u niemowląt, ponieważ rozwija się ona u płodu w pierwszych tygodniach, kiedy kobieta tak naprawdę nie jest do końca pewna, że jest w ciąży. Kwas foliowy również wpływa pozytywnie na płodność kobiet. Do źródeł kwasu foliowego można zaliczyć ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, szczególnie z pełnego przemiału oraz owoce. Trudno jest pokryć zapotrzebowanie na kwas foliowy, gdyż jest to składnik, który ulega dużym stratom podczas przetwarzania żywności. Zalecane spożycie tego składnika jest na wysokim poziomie i wynosi 400 µg równoważnika folianów dziennie. Niedobór tego składnika, może m.in. negatywnie wpływać na jajeczkowanie. Dlatego polecam przekonać się do suplementacji kwasem foliowym w tym okresie.

Diety jednoskładnikowe

Co Pani myśli o dietach odchudzających opartych na jednym składniku, na przykład owocowych, warzywnych lub mlecznych?

Wadą tego rodzaju sposobu żywienia jest niedobór wielu składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Diety owocowe i warzywne nie zawierają pełnowartościowego białka, nie dostarczają odpowiednich ilości wapnia, żelaza, jodu oraz witamin D i B2. Diety mleczne i jogurtowe nie zawierają błonnika. Przedłużający się brak błonnika w diecie może prowadzić do zaparć, uchyłkowatości jelit, polipów, żylaków odbytu i choroby nowotworowej jelit. Jedynym składnikiem mineralnym jaki zawierają w wystarczających ilościach jest wapń. Stosując diety mleczne mogą wystąpić niedobory wszystkich składników mineralnych oprócz wapnia. Długo utrzymujący się nadmiar wapnia w diecie może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Może hamować wchłanianie innych składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i cynku, których podczas stosowania diety mlecznej pacjenci nie dostarczają do organizmu w odpowiednich ilościach. Zbyt duża podaż wapnia może zaburzać pracę serca i oddychanie. Diety jednoskładnikowe są zazwyczaj bardzo nisko kaloryczne i ciężko jest je stosować przez długi okres z powodu monotonnego jadłospisu.

Anemia

Witam, od pół roku walczę z anemią. Aktualnie kończę brać serię tabletek z żelazem. Lekarz zalecił mi, po skończeniu kuracji tabletkami, prowadzić dietę bogatą w żelazo. Jakie produkty powinnam wybierać, aby były jego najlepszym źródłem?

Istnieją dwa rodzaje żelaza w produktach. Żelazo hemowe- bardziej przyswajalne jest w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do źródeł takiego żelaza można zaliczyć w szczególności czerwone mięso i wątróbkę. Drugim rodzajem żelaza jest żelazo niehemowe, które występuje w zielonych warzywach (m.in. natka pietruszki, brokuł, brukselka, burak) . Źródłem żelaza są także warzywa strączkowe : fasola, soja, soczewica, ciecierzyca. Dodatek witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza przez organizm, dlatego warto produkty bogate w żelazo skropić przed spożyciem sokiem z cytryny, spożyć z ziemniakami, czy popić sokiem pomidorowym lub owocowym. Warto również pić napary ze świeżej pokrzywy. Gdy w organizmie występują niedobory żelaza, warto wykluczyć z diety produkty, które ograniczają jego przyswajalność: czarną herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, szczaw, rabarbar.

Brzuch

Jak zrzucić tłuszcz z brzucha? Zmagam się z tym problem od bardzo długiego czasu i brak efektów, czy jest jakaś dieta, suplementy lub jakiś produkt, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej z tego miejsca ?

Nie istnieją „diety cud” ani spalacze tłuszczu tylko z brzucha. Ograniczając ilość dostarczanej energii , tkanka tłuszczowa będzie równomiernie zmniejszała się z całego ciała, również z brzucha. Należy zrezygnować ze słodkich i słonych przekąsek, a także z jedzeniem „na mieście”. Warto także włączyć do jadłospisu źródła wartościowego białka tj. jaja, sery twarogowe, maślanki, kefiry, jogurty naturalne, ponieważ białko podnosi podstawową przemianę materii, a tym samym zwiększa ilość spalanych kilokalorii dziennie. Należy wybierać produkty zbożowe z pełnego ziarna, gruboziarniste kasze. Ograniczyć smażenie, a wybierać grillowanie czy gotowanie na parze. Należy spożywać posiłki regularnie, 3 główne i 2 przekąski. Dokładając do tego odpowiednie ćwiczenia siłowe oraz tlenowe można uzyskać satysfakcjonujące efekty.

Zgaga w ciąży

Jestem w 7 miesiącu ciąży i od jakiegoś czasu zauważyłam, że po spożyciu posiłku mam zgagę. Co powinnam jeść aby jej uniknąć?

Zgaga to zaburzenie pracy mięśnia przełyku, który w fizjologicznych warunkach ma za zadanie ograniczyć dostęp soku żołądkowego do przełyku. Zgaga w trzecim trymestrze ciąży to dolegliwość, która jest naturalnym następstwem rozwijającej się ciąży. Powiększająca się macica wraz z płodem uciska żołądek i osłabia mięśnie przełyku, które nie są w stanie zapobiegać zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Zatem z diety warto wykluczyć produkty, które będą nasilały produkcję soku żołądkowego czyli m.in. tłuste potrawy, kwaśne owoce, warzywa takie jak: por, cebula, ogórki i kapusta kiszona, ostre przyprawy, kawa, mocna herbata, czekolada, mięta. Chwilową ulgę może też przynieść mleko.

Utrata masy ciała

Dlaczego dietetycy zalecają utratę masy ciała 0,5-1 kg na tydzień ?

Takie tempo redukcji masy ciała jest najbardziej optymalna dla organizmu i pozwala na utrzymanie masy ciała po redukcji. Większa ilość kilogramów tygodniowo może zwiększać ryzyko pojawienia się w przyszłości efektu jojo. 0,5-1kg utraty masy ciała jest też korzystne dla skóry, która przy bardzo szybkiej utracie masy ciała może zrobić się wiotka oraz może pozostać jej nadmiar.

Łuszczyca

Dzień dobry Mój tata ma łuszczycę od lat. Chciałabym się dowiedzieć jak powinien się odżywiać aby ustąpiły objawy?

Leczenie łuszczycy opiera się głównie na stosowaniu odpowiednich maści i naświetlań miejsc zmienionych chorobowo. Natomiast wprowadzenie pewnych zmian żywieniowych pozwoli zmniejszyć nasilenie zmian. Okresowe stosowanie diety bezglutenowej daje korzystne rezultaty ponieważ gluten zwiększa przepuszczalność jelit i umożliwia to wnikanie czynników powodujących zaostrzenia choroby. Dlatego należy wyeliminować z diety produkty zawierające gluten czyli zboża i ich przetwory (głównie pszenica, jęczmień, żyto). Należy również uważać na produkty gotowe, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Prawdopodobnie korzystne działanie dają kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź). Osobom cierpiącym na łuszczycę, które mają zbyt dużą masę ciała zaleca się jej redukcję.

Posiłki

Witam, istnieje przekonanie, że powinno się jeść 5 posiłków dziennie. Czy jest to konieczność ? Ja nie jestem w stanie spożywać ich aż tyle, bo nie mam tyle czasu w ciągu dnia. Proszę o radę.

5 posiłków dziennie jest ilością optymalną dla organizmu, ze względu na to, że jest to najkorzystniejsze dla utrzymania stałego poziomu cukru we krwi, odpowiedniej sygnalizacji hormonów oraz utrzymania dobrego metabolizmu. Najlepiej, aby przerwy między posiłkami wynosiły około 3 godziny. Wtedy spożywane posiłki są mniejsze objętościowo i kalorycznie. Przy planowaniu posiłków należy wziąć pod uwagę także godzinę pobudki oraz godzinę, kiedy chodzi się spać. Pierwszy posiłek powinien być spożyty do godziny po przebudzeniu, ostatni zaś 2-3 godziny przed snem. Jest możliwość spożywania 3 posiłków w ciągu dnia. Należy w tym przypadku zwrócić na odpowiedni skład posiłków, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W takim przypadku należy spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna, grube kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarnisty, nabiał a także mięso. Należy zadbać o spożywaniu warzyw w każdym posiłku.

Dieta na odporność

Często łapią mnie przeziębienia, czy jest jakiś sposób aby zwiększyć swoją odporność przez stosowanie specjalnej diety?

Odporność można wspomóc dzięki wzbogacaniu swojej diety w niektóre produkty. Głównie z obroną organizmu przed infekcjami kojarzona jest witamina C. I bardzo słusznie ponieważ zwiększa ona odporność komórkową na zakażenia, poza tym uszczelnia także naczynia krwionośne. Produkty bogate w tę witaminę to przede wszystkim: porzeczki, dzika róża, truskawki, jagody, pietruszka, papryka, warzywa kapustne, chrzan. Kolejnym sprzymierzeńcem w walce przed infekcjami są probiotyki i prebiotyki. Sprawiają one, że mikroflora jelit jest prawidłowa i składa się głównie z korzystnie działających bakterii. Uszczelniają one śluzówkę jelit i dzięki temu chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą także przyczyniać się do występowania alergii. Żywe kultury bakterii występują głównie w fermentowanych napojach mlecznych: kefir, maślanka, jogurt naturalny. Poza tym warto też spożywać produkty bogate w cynk, które wpływają na rozwój właściwej odpowiedzi immunologicznej. Bogatym źródłem cynku są: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, suche nasiona roślin strączkowych. Warto również wzbogacić swoje potrawy w przyprawy o działaniu przeciwbakteryjnym i niszczącym drobnoustroje czyli: tymianek, mięta, anyż, majeranek, czosnek, cebula.

POKAŻ